PLA på et blad

Τι είναι το PLA;

Το πολυγαλακτικό οξύ (συντομογραφία PLA) είναι ένας τύπος πλαστικού που έχει γίνει πολύ δημοφιλής εν μέρει επειδή μπορεί να παραχθεί φθηνά από ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες όπως το άμυλο καλαμποκιού (και όχι πετρέλαιο/πετρέλαιο, όπως τα κανονικά πλαστικά). Τα πλαστικά που παράγονται από βιοϋλικά (όπως το PLA) είναι επίσης γνωστά ως βιοπλαστικά. Το 2010, το PLA ήταν το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο βιοπλαστικό στον κόσμο (σε όγκο). Ωστόσο, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Το PLA είναι επίσης δημοφιλές επειδή

Το PLA είναι επίσης δημοφιλές επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πολλών διαφορετικών πραγμάτων. Εκτός από την τρισδιάστατη εκτύπωση, χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή:

.

    .
  • Πλαστικών μπουκαλιών
  • .
  • Βιοδιασπώμενες ιατρικές συσκευές (όπως βίδες και πλάκες που αναμένεται να αποικοδομηθούν μέσα σε 6-12 μήνες)
  • .
  • Πρωτότυπα σε φαρμακευτικές και άλλες βιομηχανίες
  • .

Το PLA έχει χαμηλό σημείο τήξης περίπου 160°C, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τρισδιάστατη εκτύπωση, καθώς δεν χρειάζεται να δαπανήσετε πολλή ενέργεια για θέρμανση κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ωστόσο, έχει επίσης το μειονέκτημα ότι μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες χρήσης, καθώς θα εμφανιστούν παραμορφώσεις στο προϊόν αν χρησιμοποιηθεί σε φούρνο, για παράδειγμα.

Hvordane

Πώς παρασκευάζεται;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το PLA κατασκευάζεται από ανακυκλώσιμες και φυσικές πηγές, όπως το καλαμπόκι. Το άμυλο του καλαμποκιού εξάγεται από τα φυτά και μετατρέπεται σε δεξτρόζη με την προσθήκη ενζύμων. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ με τη χρήση μικροοργανισμών, το οποίο μπορεί τελικά να μετατραπεί σε PLA. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα το PLA να μοιάζει με τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο σε μοριακό επίπεδο.

Αυτό είναι πολύ θετικό.

Το γεγονός ότι το PLA παράγεται από ανακυκλώσιμες πηγές είναι πολύ θετικό, καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής πλαστικών χρησιμοποιούν πετρέλαιο, το οποίο είναι ένας περιορισμένος πόρος. Αλλά βέβαια, αυτό εγείρει το ερώτημα της χρήσης τροφίμων για την παραγωγή πλαστικού, αντί να χρησιμοποιούνται για τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι τόσο φιλικό προς το περιβάλλον;

Αν και υπάρχουν στοιχεία οικολογικής πλύσης, το PLA είναι βιοδιασπώμενο και επομένως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση μακριά από τα πλαστικά που παράγονται από πετρέλαιο. Εκτός του ότι είναι φυτικής προέλευσης, η παραγωγή του PLA εκπέμπει επίσης σημαντικά λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το πετάξετε στη φύση χωρίς δεύτερη σκέψη; .

Το βιοδιασπώμενο δεν πρέπει να συγχέεται με το κομποστοποιήσιμο, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των 2 ορισμών και συχνά παρεξηγούνται. Ένα βιοδιασπώμενο υλικό μπορεί να διασπαστεί υπό ορισμένες συνθήκες. Το PLA μπορεί να ανακυκλωθεί κατά 100%, εάν συμπεριληφθεί στο σύστημα ανακύκλωσης. Παρόλο που χαρακτηρίζεται ως βιοδιασπώμενο, θα αποικοδομηθεί στη φύση μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες και, για παράδειγμα, θα αποικοδομηθεί μόνο μερικώς σε διάστημα 6 μηνών σε θερμοκρασία περίπου 60°C. Ωστόσο, μπορεί να καεί και παράγει μόνο άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο κατά την καύση

Αρα δεν μπορείτε να το πετάξετε στη φύση και να έχετε καθαρή συνείδηση. Το καλύτερο εξακολουθεί να είναι να το εντάξετε στο σύστημα ανακύκλωσης

Hvorfordshire

Γιατί το χρησιμοποιούμε στην WeShape;

Στην WeShape, χρησιμοποιούμε PLA στην παραγωγή μας επειδή:

  • Είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση. Παρόλο που απέχει πολύ από ένα φυσικό προϊόν, εξακολουθεί να είναι καλύτερο για το περιβάλλον από το παραδοσιακό πλαστικό.
  • Επιπλέον, το PLA έχει και κάποια πρακτικά πλεονεκτήματα, όπως η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία τήξης, η οποία αποτελεί πλεονέκτημα στη διαδικασία εκτύπωσης
  • .
  • Είναι σχετικά φθηνό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επίσης φθηνότερο για τους πελάτες μας
  • .
  • Είναι ένα αξιόπιστο υλικό, καθώς υπάρχει υψηλή χρήση του PLA για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή υψηλής ποιότητας PLA, το οποίο δίνει καλές και σταθερές εκτυπώσεις σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. . Είναι κάτι που μπορείτε να υποστηρίξετε; Τότε ελέγξτε τα προϊόντα μας και δείτε αν χρειάζεστε μια Θήκη ακουστικών Μανταλόριαν ή μερικές βάσεις/βραχίονες για τα προϊόντα έξυπνου σπιτιού.